Isapuhkus ja lapsepuhkus kuni 31.03.2022

Isapuhkus

Varasemalt kehtinud 10-tööpäevase isapuhkuse vahetab välja 30-kalendripäevane isapuhkus, mille eest hakkab sotsiaalkindlustusamet maksma isa täiendavat vanemahüvitist.
Hüvitist saavad 30 kalendripäeva eest kõik isad – ka need, kes ei tööta töölepingu alusel (nt FIE-d, juhatuse liikmed jt) kui ka need, kes on töötud.

NB! Pane tähele, et uus süsteem kehtib ainult juhul, kui laps sünnib pärast 1. juulit 2020 (k.a). Ka kogu lapsega seoses võetav puhkus peab olema alates 1. juulist 2020 või hiljem!

Rohkem infot SIIT..

Lapsepuhkus

Lapsepuhkust saavad lapsevanemad kasutada, kui peres on:

  • üks või kaks alla 14-aastast last – kolm tööpäeva
  • kolm alla 14-aastast last – kuus tööpäeva
  • üks alla kolmeaastane laps – kuus tööpäeva

Lapse 3-aastaseks või 14-aastaseks saamise kalendriaastal saad kasutada lapsepuhkust etteantud ulatuses kuni aasta lõpuni.

Kuna puhkust saavad kasutada mõlemad vanemad, siis pead enne puhkuse taotlemist teadma, kas ja kui palju päevi on teine vanem oma tööandja juures juba lapsepuhkust kasutanud.

Kui oled eestkostja või sinuga on sõlmitud lapse perekonnas hooldamise leping, on sul õigus kasutada lapsepuhkust.

Puhkuse kasutamiseks saavuta tööandjaga kokkulepe. Tööandjal on kohustus maksta sulle puhkusetasu kas eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust või kokkuleppel muul ajal, kuid mitte hiljem kui puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

Väljamakstava lapsepuhkuse tasu on arvutatud töötasu alammäärast. 2021. aastal on töötasu alammäär 584 eurot kuus ja lapsepuhkuse päevatasu 27,59 eurot (2020. aastal oli see 27,70 eurot). 

Lapsepuhkust saad kasutada vaid jooksva kalendriaasta jooksul.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll